CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Pages

Saturday, December 31, 2011

2011

assalamualaikum...salam sejahtera...dan salam tahun baru..fuhh...cepatnye mse berlalu...yeah~ bace sampai habis, ok?
hmmm...taon 2011 ni tahun yg paling beerti bagi aku...suka..duka..tangis..tawa...jeritan..sume ade...alhamdulillah..sume azam aku utk 2011 da tercapai.. <erk...yeke?? jap...jap..ingat balik..>
setiap orang mesti ade masalah kan?? tipu la klu xde...masalah yg paling sukar utk dilawan mesti la masalah hati+perasaan+emosi ni kan...biase la...kanok-kanok meningkat remaja..<ceh..mengaku kanak2..> tp setiap sesuatu yg berlaku tu mesti ade hikmah disebalik nye...mgkn hikmahnye..menjadikan aku lebih tabah+matang??? yeah...mungkin la...

2012

azam 2012

  1. jadi lebih baik dr sebelumnye <azam wajib bg setiap tahun>
  2. banyakan senyum..kurangkan ketawa
  3. jadi tinggi cam------->SITI NASYROHA BT ABD RAHIM (boleh ke??)
  4. jadi orang yg peramah..
tu je kot...harap sume azam tu tercapai dengan jayanye...hahaha...

sekian dan salam tahun baru...




~peace no war~

Thursday, December 22, 2011

hei, giliran aku pulak!!

assalamualaikum..selamat tengah malam..ape kene ngan tajuk kali ni??? yaa...of coz la psal result pmr..kwan2 aku da citer da kat blog diorang...aku je belum..erm!~ skarang bace citer kat bwah ni pulak...


alhamdulillah...ape yg aku impi kan selama ni jd kenyataan...bersyukur kpd Illahi atas kurnianNya...alhamdulillah aku dpt 9A...


betape rendahnye aku....
nasy!! congratulations to you!!hoho..xsia-sia usaha kite slame 3taon <erm..sbenarnye 1taon je bg aku>
rse berdebar kite yg slame kite luah kan melalui phone telah berakhir...wei..ade ke patot mse mak kau ucap tahniah kat aku, aku balas "same2"------>what the.......
syaira,anis,fatin,raihan...tahniah...anis&syaira..aku memang da jangkakan yg korang dpt 9A sbb korang memang pandai sejak azali!!fatin,raihan..korang punya result pon baik...bersyukur la...sekurang2 nye..dpt jugak...drpd xde kan??
dari kiri:nisha,najwa,farah,aqilah,nadiah,siti
fiennas<------<betul x aku eja ni??> congratz!!korang memang pandai..xdpt dinafikan lagi..
yg tengah 3org tu..haa..yg tu...diorang tu math expert!! susah nak kalahkan markah math diorang...lagi2 si baju hijau tu...<tetibe terngiang-ngiang lagu si baju hijau kat telinga aku> jelez ngan die =,=


dari kiri:alif,amir,najib,hamiz,nabil,irfan,fawwaz
hohoho... hero 3fairuz~ wei korang..aku nak ucap terima kasih dulu sbb ajar aku ...nak thu result diorang...ni-------->
nabil,najib,amir=9A xde B
hamiz&syafiq(xde dlm gmba)=8A 1B
alif,fawwaz&azri(xde dlm gmba)=7A 2B
zuhairi(xde dlm gmba)=6A 3B
irfan=5A 4B
tahniah korang,hebat jugak kawan lelaki aku...huh??ape?? diorang hensem??? erm..bole la..bole la...hahaha..


mi-chan a.k.a laila!~ erm...cool x die??? yEaH~ laila...jgn terlalu sedih&kecewa....mgkn kegagalan kali ni utk kejayaan akan dtg...so...kuatkan semangat!! yuki..yuki...ganbatte!!walaupon kau xdpt 9A...kau kene bersyukur jgak..sbb ade orang lain yg keputusannya xsebaik kau...ingat..kau tetap kawan aku....aku tetap sayang kan kau walau ape pon yg berlaku...<tetibe rase cam nak peluk laila....> (gmba ni gmba mse form2..sbb tu muka cam kanak2..)


tak lupa juga kpd makcik syidot yg xsudah-sudah kate "congratz" kat aku...hahaha..thanks syidot..aku tunggu giliran kau pulak..

kesimpulannya....hari ni penuh dgn suka dan duka....tangis dan tawa...dan juga....jeritan....kepada kwan2 yg dpt 9A..jgn leka dengan nikmat yg diberi...dan kwan2 yg lain...tahniah..bersyukur la walau ape pon keputusan kite....terima kasih juga kepada semua guru yg mengajar kami<plaja form3> sehingga berjaya...
p/s:pagi td irfan nmpk comel dengan rambut belah tepi nye...kawaii na~

ape2 pon...





Sunday, December 18, 2011

aku penghidap insomnia???

assalamualaikum..korang..korang..korang...malam ni aku nak kongsi info kesihatan...iaitu...gangguan tidur malam atau dlm bahasa saintifiknye.. insomnia..

INSOMNIA

>Maksud
 -sejenis gangguan tidur yg menjejaskan kualiti tidur seseorang ataupun menghadapi masalah tidur

>Jenis
-insomnia primer- seseorang yg menghidapi masalah sukar tidur tidak disebabkan oleh masalah kesihatan
-insomnia sekunder-seseorang yg menghidap masalah sukar tidur disebabkan oleh masalah kesihatan yg mungkin disebabkan penyakit psikiatri atau bukan psikiatri

>Cara pencegahan
-belajar teknik merehatkan mental dan fizikal
-tidur pada waktu yg sama setiap hari <aku xpernah tahu pukul bape aku tidur..>
-elak drpd tidur tengah hari <patut la...aku slalu tidur tengah hari..hehe..>
-bersenam dgn kerap
-elakkan minum minuman yg merangsang otak seperti kopi&teh pd lewat petang/malam <oh no! hidup aku xlengkap klu xminum kopi 2kali sehari>bergantung kepada individu
-jangan merokok<haram>
-blajar menangani tekanan
-persekitaran tempat tidur mestilah selesa utk tidur

nak thu maklumat yg lebih lanjut....sila tekan ni--------->insomnia

sekian utk hari ni..ja ne <jumpa lagi in japanese>

Wednesday, December 14, 2011

betul ke???

assalamualaikum...fuhh!!aku rse berdebar-debar lepas dpt mesej kwan..die kate result PMR keluar 22.12.11!! betul ke???
boleh ke aku dpt ape yg aku impikan??? amoi ya...poning..poning...subjek yg aina risaukan....
yup!! KHB..mesti hairan kan??? mgkn korang akan terdetik dlm hati.. "ek eleh..khb je pun" <eh, kite kat malaysia la..>FYI..aku xpenah dpt A utk khb,beb~ sbb tu risau sangat..

p/s:asal gmba bku kat atas tu lain ngan bku khb aku???hurm..etto...kenape agak-agaknye ye???

Tuesday, December 6, 2011

kalau la kan.......

assalamualaikum!! xthu nak mula camne.....
<ehem..ehem..mulakan dengan bismillah...psti semuanya lancar..> bismillah..
 entry ari ni berkait-rapat dengan status facebook kawan aku------>


Janna Sutikislan 
klo la,,.......samus adekan hari graduasi untuk fom3 n fom5 kan best :(






yup..aku sokong kau janna..kan bagus klu skolah kite wat aritu..boleh la bergaya sakan!! hhehehe <ketawa jahat>tp MALANGnye..skolah kite bukan cam sesetengah skolah berasrama yg lain...yg buat hari graduasi utk form 3....skolah kite hanya mampu buat hari kecemerlangan je..dan..aku belum pernah pegi..imtiyaz utk 2011 aku mesti ada!! ganbatte na!! ehem! kembali ke alam nyata...

janna, aku cdangkan, kau datang la hari graduasi dlm mimpi..mesti syok, wok!! bak kate nidji dlm lagu laskar pelangi "mimpi adalah kunci untuk kita menaklukkan dunia..." <wei, cam pernah tengok ayat ni.. o.O>

kesimpulannye..aku&janna memang nak hari graduasi cam plaja IPT..

suatu hari nanti.......
HENSEM WOK!! HAHA..

Monday, December 5, 2011

koishiteru~

assalamualaikum..hohoho..i'm back!! yeah.. .
ari ni aina nak luahkan perasaan..korang sudi bace x??? sudikan la diri tu ek??
skarang ni aina rindu sangat kat kwan2 aina...baru 1bulan berpisah da terasa kehilangannye...camne bile da pindah skolah nnti??

SITI NASYROHA BT ABD RAHIM
ni kawan aina yg paling rapat ngan aina..boleh dikatekan dimana ade aina..disitu ade nasy...<tp kat skolah jelah> tp dimana ade nasy..kadang2 aina xde..sob..sob..nasy ni jugak penyimpan rahsia aina..ohoho..nasy, simpan rahsia aku baik2 ok??die slalu call aina..dari form1 sampai skarang ni..klu die xcall tu rse cam aneh la...rse cam ade sesuatu yg xlengkap...aina pernah dpt 30 miss call dr die!!nasy, terima kasih sbb sudi terima aku jd kawan kau...

SITI LAILA FARHANA BT HISHAM

huhu..kawan merepekku..ni la kwan aina yg selalu layan aina mse otak tengah xstabil..aina panggil die laila..kdang2 mi-chan..laila, i miss u so much!! laila selalu kene buli ngan aina atau lebih tepat lagi..selalu kene tumbuk ngan aina..haha..cian laila.. die jugak la yg ajar aina melukis muka orang terkejut yg comel, die jugak la yg siapkan keje math aina klu bab contruction jelah..sebab die memang pandai melukis!! laila, aku cemburu ngan tangan kau yg pandai melukis..bersyukur la~ 
MUHAMMAD IRFAN BIN RIKHAN
kawan lelaki paling rapat..kire cam teman tp mesra la...aina seronok sangat dapat kawan cam irfan ni...die ni xde la suka mengamuk..pemarah..die orang yg happy-go-lucky..sme cam '"kembar" die, laila..haha..aritu die ade ckp ngan aina..klu pindah skolah..jgn lupakn die..rse sedih sangat mse tu..irfan, aku xkan lupekan kau..ingat tu! <ceh, cam boleh je die bace blog aku> die slalu wat aina tersenyum+gelak ngan gelagat die..irfan, aku rindu ngan ayat kau..
"aina, senyumla"
"hai, laila,aina,nasy"
"bye laila,aina,nasy"
"aina, maafkan aku"
lepas ni da xde sape nak ckp camtu kat aku..

dari kiri:syaira,laila,janna,raihan,fatin,nasy,syaida
ni pulak kawan2 aina yg rapat ngan aina sejak lepas PMR..termasuk..TOMO!!selalu lepak ngan diorang kat surau..merepek-repek, main UNO, main ad-din..seronok sangat lepak ngan diorang, diorang ni otak gile2..cam aku..klu lepak ngan die memang gempakz habis!!! dan tidak lupa juga kpd chipaq yg terindah dan anis..korang..aku rindu korang sume...bile kite nak berkumpul lagi???

Wednesday, November 23, 2011

citer lapuk wei....

assalamualaikum!!tadahima!!!
lamenye xberkongsi cerite...oh yeah..yeah..yeah..
citer yg aku nak kongsi ni da lapuk..da lme da...tp nak citer jugak!!
bace aa...bace..

1.HARI USAHAWAN JAYA FORM3
ni la antara makanan yg kelas aina jual...rmai yg dtg ke gerai klas aina...alhadulillah...yg paling xleh lupa...apabila...ketiadaan air!! 1gerai pon xde air sbb air da habis dijual...ni sume sbb kantin tutup..hahaha...sbenarnye...kitorang(aina&janna) yg cdangkan kantin tutup..takut xlaku~ lalala~ <muka xbersalah> aina kesian kat seorang anak kecil yg dtg ngan bapak die...die haus sgt agaknye..tp air xde mase tu...mse jualan pon da nak abes...die nak sangat air sampai tunjuk gmba air yg ditampal utk promosi...rse kesian mse tu menggunung tinggi...rse cam nak nangis pon ade...denga citer jualan ni dpt untung..ALHAMDULILLAH....

2.CAMPING FORM 3 @ BAKAUGRUV

sejujurnye aina ckap....camping ni memenatkan tp best!! banyak bende baru yg aina blaja..pengalaman yg paling menyeronokan mesti la masuk paya malam2 hari!!mse mula2 nak masuk tu...cuak jugak la...tp dikuatkan jugak hati ni..<biasela orang ego tinggi> keesokan paginye kitorang masuk lagi paya tu..serius aku ckp....aku xpercaya yg aku boleh harungi sume tu malam2...dan pagi tu kitorang diberi tugasan...ni tugasannye

Tugasan UTAMA :
!menjaga kebersihan!
Tugasan SAMPINGAN:
mencari:
-2 ekor ikan todak <what???>
-2 ekor ikan belacak
-3 siput berlainan jenis
-3 sampah sarap
-2 anak pokok bakau

FYI menangkap ikan belacak bukan la senang! diorang licik!! mukenye bengis cam samseng.sungguh menakutkan...lepas kitorang "main" kat paya kitorang main kayak!! best la jugak..tp lenguh tangan..

p/s:ape-ape pon camping ni memang best



3.JAMUAN AKHIR TAHUN 3FAIRUZ

kitorang wat jamuan kat PANTAI Morib <pantai lagi...> da xde tempat lain yg dekat..nak wat camne kan??
jamuan kali ni agak membosankan bg aina...sbb kwan baik aina xde....sadiss..photographer xde..gamba pon xcantik mane..tengok la gmba atas tu...perkara yg xleh dilupakan, kitorang "dikacau" orang yg tidak waras...haiihh..penat layan karenah die..hurmm..tengok gmba kat atas ni...rse sebak pulak...nak nangis...lepas ni..boleh ke jumpe kwan cam diorang???

sekian utk kali ni...drpd ~the yEaH of the woO yEaH


   

Monday, November 14, 2011

tomo busyu'

~KUMBANG BADAK~


Kumbang badak (bahasa Inggeris: rhinoceros beetle atau rhino beetle) ialah subfamili (Dynastinae) kumbang dalam famili Scarabaeidae. Terdapat lebih daripada 300 spesies yang dikenalpasti. Ia merupakan antara kumbang terbesar, mencapai 60 milimeter panjang, walau bagaimanapun ia tidak berbahaya kepada manusia kerana ia tidak menggigit atau menyengat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas
assalamualaikum...nape tetibe aina wat post psal kumbang badak ni??? FYI, aina&kwn2 bela kumbang badak ni...ni maklumat psal die...
nama:tomo busyu' <tomo singkatan bg tomodachi dan busyu'  sbb die busuk
umur:tidak diketahui <xsempat nak kaji>
tempat dijumpai:surau sekolah
tarikh dijumpai:10.11.11 bersamaan dengan ari khamis
dimiliki oleh:aina, syaira, janna, fatin, chipaq,fara, laila
rupa paras:sangat comel

tulah serba-sedikit tentang tomo...seronok sgt bela tomo...bwak die pegi jalan2 1skolah, pegi kantin skolah..solat, pegi perhimpunan..dan yg pling dahsyat pegi CAMPING!! woohoo...
tp ari ahad aritu aina&kawan2 da lepas kan die...uhuk-uhuk..sedihnye~

ape khabarlah tomo kat sane??? rindu die sangat2...kpd tomo....maafkan aku klu kau terseksa mse aku bela kau....aku harap kau bahagia kat bakaugruv <asal keluar ayat jiwang???>


Sunday, October 30, 2011

bile permainan ni nak abes???

haihh..kene tag lagi!! aiyaa...bila mau habis??

♥ first , story eleven things about yourself
♥ then answer all my question sincerely you can do
♥ Last, tag eleven of your blogger friends.
♥ Next, make eleven question by yourself.
♥ Please mention the person you tagged.

sebelas perkara tentang aina.....
>seorang yg aneh..erk..ok..<
>byk ckp dan xberapa peramah..lalala..huh?camne tu?<
>tak pandai melukis&sgt benci utk melukis<
>suke bende yg comel2..kawaii~<
>tak suka bercouple..<
>seorang yg rendah..dlm erti kata lain.....pendek..(sadisss~)<
>suka baca novel&berimaginasi....sgt seronok!<
>sgt obses dgn jepun!!woohoo...nihon!!!<
>tak ade rmai kwan...oh yEaH~<
>suka tumbuk kwan sbelah..terutama..laila..(hehe..hobi baru..)<
>suka perkataan "golek2"..huhu..word tu sgt comel...<

soalan drpd janna~
* ape pandangan korg terhadap cikgu arriffin bin rabu,..? huh? haha*
ckgu yg sentiasa tersenyum..=)
* rase-2 ucapan sape plg panjang bile tyme perhimpunan??*
ucapan ckgu arriffin
* sekarg pukol berape? <tyme korg jawab soalan ni>*
5.40p.m. kurang sikit
* no. telpon korg? aku nk? nk ngorat... hihix*
012-9876543 (no.telpon private la kwn..klu nak mintak kat skolah..)
* kuih raye ape korg plg xsuke? ,.haha,..*
kuih batang buruk sbb die buruk..haha..<die xmintak sbb pon..oh..ok..=,=>
* korg belanje sehari bape ringgit? ,..klo byk belanje aku,..*
RM3 je...
* bile azan dekat TV korg jawab x?? <xpayah jawab azan tu pon xpe> *
seikhlasnya tidak...sbb slalu tengok tv3...tv3 xde azan kecuali azan maghrib
* huh?? klo terjumpe laki hensem gile kat fb,..korg add x?? =D *
aku xpenah jumpe laki hensem kat fb..kau penah ke?? <jhat thap gaban..>
* pernah? ,..org luar negara add korg,..pahtu dari golongan bangla,..dan dia ngorat korg,...ewww,.. =B< aku berpengalaman> *
aku pon penah..tp aku xpenah confirm kan..jijik wok..tengok gmbanye je da geli-geleman..
* buah ape korg plg xsuke makan,? <semua buah aku makan,> haha *
buah nenas..wekk..lidas!!
* antare semua form-2 kat samus,...form berape korg plg benci? -,-'' *
sori la ckp camni...tp aku mmg taksuka f4&f2..tp xdela smpai benci..

soalan drpd aina:
1.real name :
2.nickname :
3.zodiac sign :

4.male or female :
5.elementary school :
6.high school :

 7.tall or short :
8.health freak :
9.hobby:
10.sweet memories:
11.dislike:


kpd:
kak shida~kak nadia~kak amy~kak mila <erk...klu xcukup sbelas boleh kan??? yg lain dah ditag...huh?? xleh??ok..sbgai blasan...dush..dush..argghh..sakit~~(tumbuk diri sendiri =])>
sila jwab soalan..

Saturday, October 29, 2011

nama saya aidil aina =D

assalamualaikum!!aloha!~~ woo yEaH
DUSH!<------tumbuk diri sendiri *2thumbs up

hey...aina telah ditag!! wooh!! TerkeZutnye!!




thanks makcik syidot~aku SANGAT menghargainye....




 first , story eleven things about yourself 



 then answer all my question sincerely you can do

  Last, tag eleven of your blogger friends.

 Next, make eleven question by yourself.

  Please mention the person you tagged.



sebelas perkara tentang aina.....
>seorang yg aneh..erk..ok..<
>byk ckp dan xberapa peramah..lalala..huh?camne tu?<
>tak pandai melukis&sgt benci utk melukis<
>suke bende yg comel2..kawaii~<
>tak suka bercouple..<
>seorang yg rendah..dlm erti kata lain.....pendek..(sadisss~)<
>suka baca novel&berimaginasi....sgt seronok!<
>sgt obses dgn jepun!!woohoo...nihon!!!<
>tak ade rmai kwan...oh yEaH~<
>suka tumbuk kwan sbelah..terutama..laila..(hehe..hobi baru..)<
>suka perkataan "golek2"..huhu..word tu sgt comel...<

---->soalan dri syidot
; nama penuh korg ?
aidil aina bt ramli
; pandangan korg kpd sekolah korg ?
sekolah yg penuh dgn peraturan..haiihh..=.=
; makanan kantin korg sedap tak ?
sbenarnya...kurang menyelerakan..tp klu da lpar..TERpaksa telan..
; sayang haiwan peliharaan korg tak ?
mesti la sayang..klu x..watpe bela..kan??
; nama best friend ?
siti nasyroha&siti laila farhana
; favourite subject ?
MATHEMATICS!!die sgt kacak!! lagi2 bab algebraic&indeces<----camni ke ejaannye??
; favourite colour ?
biru,hijau,ungu
; impian ?
uishh..banyak!!antaranya..menjadi seorang pakar pemakanan
; tanggapan terhadap aku ?
seorang yg peramah..semua orang nak ditegurnye..yEaH~
; ade penyakit kronik ?
penyakit kronik setakat ni..cuma..mentally unstable je..tp xgila..
; perkara paling menarik korg hadapi ?
tertidur masa PMR ketika menjawab soalan math kertas2..sampai pengawas peperiksaan kutip kertas jwapan pon xsdar...bangun2 je..ketua pengawas peperiksaan ngah bagi arahan utk keluar dewan..(menarik ke??)

11 soalan drpd aina..
  1. alamat rumah korang??
  2. klu korang dpt hadiah..hadiah ape yg korang nak??
  3. haiwan yg pling korang takutkan..
  4. subjek ape yg korang tak suke??sbb ape??
  5. nama penuh orang yg wat soalan ni.. =D
  6. prinsip hidup korang..
  7. name panggilan korang...kat umah..
  8. pengalaman pahit korang..
  9. hobi korang...
  10. blog ni menarik ke x???
  11. sbb bg jwapan korang kat ats..hehe..
>nasy,janna,syaira,syidot------>sila jwab soalan tu~


p/s:orang yg cantik,comel serta kcak adalah orang yg jujur...jd...SELAMAT MENJAWAB SOALAN~

Thursday, October 27, 2011

hari kiamat


✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) ya...ng memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya "Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?" Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya "Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa." Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:

ⅰ- Pemimpin yang adil.

ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.

ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".

ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.


✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga 'Arasy itu tiba dibumi.

✐ 'Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari 'Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & 'Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :

ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.


Rujukan:
Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-
Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.


☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW:
❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞
Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Kredit : Pengukir Kata
 

Wednesday, October 19, 2011

batu oh batu..

hey yow!! 2post 1hari?? xpernah-pernah..hahaha...kenape batu jadi topik?? sbb permainan batu seremban dah popular kembali dikalangan pelajar form3 xkira lelaki mahupun perempuan..(ayat skema??) pagi td aina pon cube la main..sbb xde bende yg nak dibuat..cam makcik yg da terkene penyakit parkinson..terketar-ketar tangan aina main batu seremban..(da lame xmain la..) oleh kerana da cam penghidap penyakit parkinson..1 game pon xlepas!! kawan aina da yg da smpai 10 game..makcik betul!!uhh..ketinggalan betul makcik ni... main da la kat garaj kereta ckgu..(oii..xde tempat lain ker??)hahaha..mmg xde tempat pon..nak duduk kat surau xleh..sbb dak form2 ade seminar..tu yg main kat situ...haiih..ape pon xboleh..
<aku rase..aku kene main ngan orang yg setaraf ngan aku la..> <--------ayat janna???

melukis???!!! what the fish??!!

assalamualaikum dan salam sejahtera kpd semua~
smenjak abes exam..rajin pulak wat post..hahak!! xde keje lain..korang nak thu x..pg td kat skolah ade pertandingan MELUKIS POSTER!! dan SEMUA pelajar WAJIB ikut serta! aiyowah~ aina da la tangan kayu..disuruhnye berkarya..hancur la jwabnye..disebabkan ketandusan idea..aina wat la bulat2 sebagai corak..masalahnye..xde kene-mengene lansung ngan tema poster tu...tema poster tu.."SEKOLAHKU SYURGAKU" rmai jugak yg tanye "watpe tu??bulat2??" dlm hati aina 'aishh..diam..diam..usah ditanye kenape begini..kerana ia memang begini' lukisan kawan2 aina sumenye cantik2..bersyukurla ade bakat seni..da la xwat persediaan lansung..xbwak peralatan lansung..warne pon xde..lukisan hitam putih la jwabnye..=,=
kesimpulannya..AINA XPANDAI MELUKIS!!

p/s:aina lebih rela belajar drpd melukis! erghh..tolong la..<tangan dibahu, anak mata ke atas>

Saturday, October 15, 2011

camne leh rindu???

assalamualaikum..hey..hey..hey..kite jumpe lgi~
ape kene ngan tajuk kat ats tu??? erm~ >:] wat pengetahuan korang..aina ngah rindu..rindu nak BELAJAR!! nmpk x??? BELAJAR yob!! xpernah2 rindu kat pelajaran..tp kali ni..ntah kenape...miracle..mybe??? rindu nak blaja bak ngan ustaz amran..rindu nak blaja math ngan ckgu ima..rindu nak blaja sejarah..yg xpernah aku suka selama ni..rindu nak pegi tuisyen..rse cam nak nangis pulak!! sob..sob~ selama ni aina igt lepas exam leh enjoy..sbb xyah blaja..tp bile da tibe msenye..ternyata bukan keseronokan..tp PENDERITAAN~

p/s:hargai la mse yg kite ade sepenuhnye...(cam xde kaitan ngan post ni je..)

Friday, October 14, 2011

segera bertindak~

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu
Syaitan - Alahhhhhh, sekejaplah, mengantuk ni...awal lagi ni..zzZZz

Manusia - Nak makan, laparlah ..
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....
Syaitan - Ahh, tak payahlah... dah lapar ni ! makan saja..sedapnya

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat.
Syaitan - Ehh, panaslah, tak ada style langsung, nampak kampung!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.
Syaitan - Ahhh? awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi ni.

Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu...rugi ooo kalau tak tengok ni.

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantak dia lah

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihati lah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2...pandai2 lah

Manusia - Aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun.
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... muda lagi kan..lagipun hidup hanya sekali..rugilah..(kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu.
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh !

Manusia – Uuhhh..letihnya harini..tak solat lagi ni.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu.
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat untukmu nanti ada juga (jangan mimpilah!)

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda – Patut ke aku biarkan article ini tetap di sini saja??
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal..sebarkan lah !
3. Syaitan - Tak payahlah sibuk2 ..biar je disini..kalau, boleh delete je..bukan mereka nak baca pon.

*Bkn artikel brantai ea..^^, .. Silalah Share utk kwn2 yg lain..:)

Tuesday, October 11, 2011

its over!!

assalamualaikum...salam sejahtera&salam kebebasan..whahaha..lega sikit PMR da habis..camne PMR?? biase je..rase berdebar mse first day je..pstu da xde perasaan da..teruk betul...da habis exam ni rase bosan pulak..xthu nak watpe..slalunya camni ngah study..esok hari pemulangan buku teks bg tingkatan 3 JE! woohoo..lepas ni ringanla beg aku..alangkah indahnya dunia..erk..ermm..don't know what to say..I better go.. ja matane~

Saturday, September 24, 2011

open house teacher ozie

assalamualaikum..konichiwa~
haha..wei..korang..korang..sini la..denga citer aina...mari dekat..mari dekat..semalam aina pegi umah ckgu aina, die buat open house..lepas asar..lepas bincang2 ngan classmates aina..kitorang bercadang nak pegi raye umah kawan kitorang dulu..sbb lepas asar tu adalah tempoh yg lame utk duduk kat umah yg penuh ngan kebosanan..biase la..ari jumaat..seperti yg dijanjikan..aina keluar umah pukul 3.20, aina tumpang kwn aina sbb xde transpot...kitorang pegi umah nabil dulu...sampai je umah nabil...kitorang dijemput masuk...dak laki ngah main ps..pstu jerit2 bersorak...dak perempuan bru aina&syaida&nasy&laila yg dtg...xlame kemudian..kwn2 aina yg lain pon dtg..lagi bising jadinye..aina&nasy pon keluar la..sbb xthan dengan kebisingan tu..pstu..blablablabla..(xingat ape yg terjadi) masuk la waktu asar...kitorang mintak diri dulu..sbb nak solat pstu terus pegi umah ckgu...xlame kitorang sampai kat surau..diorang2 pon sampai...then, kitorang solat...lepas solat diorang kate nak pegi umah chipaq dulu..yela..yela..pegi umah chipaq dulu...blablabla...kitorang pon balik dari umah chipaq dan terus pegi umah ckgu...sampai umah ckgu..kitorang jumpe ckgu dulu..pstu ckgu ckp "makan la dulu..nak duduk kat dlm ke kat luar" serentak kitorang ckp.."kat dalam!"woo..kitorang da biase duduk kat dlm umah ckgu..tahun lepas pon camtu..macam special guest pulak!! haha..lepas makan..kitorang amik gmba..wat kenangan..klik sne..klik sni..pstu kwn2 aina nak balik..alah,.awalnye...lepas diorang balik...tinggal beberape orang je...tetibe mak kwn baik aina<laila> call kwn baik aina..suro balik..aduss..lagi sorang nak balik...pstu aina ckp la.."alah rmai ye nak balik..xbest la camni..."pstu kwn aina<najib> ckp"xpe la aku ngan irfan balik lambat .."ohoo..masih ade kwan lagi..pstu laila suro aina&syaida&nasy teman kan die tunggu mak die...kitorang pon temankan la...lepas temankan die.kitorang pon balik la umah ckgu kitorang..smpai je sne..najib ngan irfan da xde...dlm ati aina'uisshh mane najib ngan irfan ni???'rupe-rupenye..diorang da balik..aiyakk!! diorang igt kitorang nak balik awal..aduhai...pstu tetibe mak nasy call, suro die balik..lagi la...yela...yela..balik la..hurmm..tinggal la kitorang 4orang..aina&syaida&najwa&nadiah....bosan..tinggal 4orang je..minum2 jap waktu maghrib pon menjelma..then, kitorang pegi surau..solat..lepas solat lepak2 jap kat surau nk ilangkan penat..keluar dr surau da pukul 8..terus menuju ke umah ckgu...duduk kat dlm umah ckgu..borak2..amik gmba..pstu aina ngan syaida kluar jap..nak tengok..bapak die da smpai belum..keluar je..aiyowah!! ramainye orang..rombongan 1bas!! huuyoo..pstu masuk balik...xsanggup nak lalu dlm lautan manusia..pkul 8.50..kitorang keluar..nak cari makanan..da lapar balik..mse nak amik makanan..ternampak bapak syaida..alamak..bapak syaida da dtg..kitorang xsempat makan..terus balik..salam ngan ckgu..pstu sempat ambik gmba...wooyEaH!!

gmba..gmba..gmba..
>kat umah nabil:men ps<
 >umah chipaq-aina&nasy<
>baru smpai umah teacher ozie<
 >najib da bertaubat!!bagus..bagus..<
> majlis akad nikah<
> bergambar ngan teacher ozie..<
>nadiah-teacher ozie-najwa-aina<
>teacher ozie&aina<
aiyowah!! panjang nye cerite...terima kasih kerana membaca..wassalam..

Thursday, September 15, 2011

ape citer???huh??

assalamualaikum..salam sejahtera
woohoho...da lame aina x"tulis" entry..sibuk memanjang..al-maklum la..di ambang PMR  la katekan...
erm..nak citer psal ape dulu huh???erm...citer percubaan la..
percubaan tlah lame berlalu....boleh la jwab..xde la susah sgt..cehceh..sombong..dan result pon da keluar...dan...aina dpt 5A4B..uishh..siketnye...tp ape yg buat aina gembira ngan keputusan ni..aina dpt A utk math..FOR THE FIRST TIME!!! akhirnya...tp xde la tinggi sgt markah A tu...aina dpt tempat ke-19 dlm kelas dan tingkatan 3...jeles kat kwan2 yg dpt tempat pertama->ke-18...
aritu aina isi borang spb..ermm!! >:] aina pilih SMS kuala selangor...best ke sekolah tu??? harap2 best..aina pilih aliran sains tulen..nak jd orang perubatan la konon..hahaha..
well, before I start to babble about ridiculous things..better I go..yEaH~
ja ne..

Friday, August 5, 2011

memang muka aku...

yow, bloggie! assalamualaikum..dan slamat malam...
malam ni aina nak berkongsi cerita yg berlaku kat aina semalam...baca smpai habis ok???

semalam, waktu aina kat surau utk menunaikan solat zohor.aina ngan kawan2 dtg awal haritu..so, solat belum mula...then, aina duduk la ngan kwan2 aina (nasy&F7:janna, chipaq, fatin&raihan)aina&nasy duduk ngan senyap tp F7 agk kecoh ngan citer diorang..biase la...
tetibe aina rase bosan...pstu aina pandang la kat luar..dan muka aina menghadap raihan...sedang menikmati keindahan ciptaan Allah...tetibe..dengan ganasnye raihan menggupal-gumpal kain telekung dan baling TEPAT kat MUKA aina...diorang sume tercengang ....KECUALI RAIHAN...terpinga-pinga aina dibuatnya...dlm hati aina..'ape slah aku???' tetibe raihan ckp.."ish..geram aku tengok muka aidil(aina)....sbb tu aku baling..."sambil gelak2..diorang pon tergelak jugak mendengar alasan raihan baling kain telekung kat aina..
pstu fatin ckp "muka die mmg camtu la..."<diorang kate muka aina muka blurr> "tp lawak la muke die mase kene baling telekung td..hahaha" pstu aina pulak baling telekung kat fatin...ingatkan die nak back up aina...ish..nasib baik xkene muka...lepas aina bling telekung kat fatin..tetibe..pap!! badanku terasa sakit..uisshh..rupa2 nye nasy ngah marah sbb kitorang wat bising kat surau..aina pon duduk ngan senyap kembali..dan..xlame tu..kitorang solat...

camtu la kisahnye...kpd orang lain...jgn slah anggap..kerana..MEMANG MUKA AKU~
camni ke muka aku yg korang katekan tu?? xde la teruk sgt..comel ape..=P

Sunday, July 31, 2011

ahlan wasahlan =)

assalamualaikum blogger sekalian dan salam ramadhan..
hurm..xsangka da nak puasa, pantas betul masa berlalu, aina rase macam bru masuk tahun 2011, bru masuk F3, tp skarang da bulan 8, lagi 2bulan nak PMR...grrrr...tetibe rase gentar,18/8 ni ade percubaan PMR, percubaan ni penting sgt utk aina cpai impian aina utk masuk MRSM, aina nak sgt masuk MRSM, aina nak merasa jugak skolah berasrama..
eh da masuk citer lain pulak, sbenarnya aina nak cerita psal  Ramadhan...lupakan citer td..dan kembali kpd tajuk..sume orang tahu yg bulan Ramadhan ni byk fadhilatnya...antaranya, dibuka pintu2 Syurga dan ditutup2 pintu2 Neraka.. bulan ini la masa kita utk menambah pahala kita dengan memperbanyak amalan2..contohnya, baca Quran, bersedekah, bertasbih dan yg paling dituntut, solat terawih..
aina harap Ramadhan tahun ini lebih bermakna drpd tahun2 yg lepas..
salam ramadhan dari aina =D

Saturday, July 30, 2011

pengalaman paling best..

assalamualaikum kpd blogger sekalian..
dah lame aina xtulis blog...ari ni aina nak kongsi 1 pengalaman yg menarik yg berlaku pagi td...
ceritanya camni..
 aina&beberapa plajar laen terpilih mengikuti program ST'A'R(Straight A Result)..kat SAMTTAR pd 30/7/2011(ari ni).pd hari yg dijanjikan..aina pon dtg la kat skolah sbb kene berkumpul kat skolah dulu...aina ingat aina org pling last smpai..rupe2nye..ade lagi yg belum dtg...pd pukul 7.45 camtu..kwan aina jerit "wei, bas da smpai!! unik nye bas tu" aina ngan rasa agk bersemangat pegi la kat luar perkarangan skolah..tiba di sana...JENG..JENG..JENG.. OMG!!(Oh Menarik Gilaa!!) aina terkezut ngan "keindahan" bas tu..'memang unik bas ni' bisik hati aina. mananye xunik..bas zaman dulu beb!! xde aircond, tingap tingkap boleh tolak tarik(boleh dibuka),tempat duduk jenis lama..ntah zaman berapa punya aina pon xthu...pd pukul 7.55 pagi, bas pon bergerak dgn sentimentalnya..(as slow as snail)..mse bas tu mula bergerak..aina perasan yg pintu bas tu xtertutup.. kata kawan aina, bas tu baru bergerak, sbb tu belum ditutup. bape minit lps tu..pintu bas tu masih terbuka..aina pelik..tetiba terlintas ayt ni kat fikiran..'pintu bas xleh ditutup??? wah!! canggih habis!! Disebabkan bas tu bergerak ngan sentimentalnya..perjalanan yg mengambil masa 15 minit menjadi 30 minit!! aiyoo!! da la dah lmbt!!nasib baik program tu mula agk lmbt dri yg dijangkakan... program yg dianjur kan tu agk best la...boleh la kan...lps program tu habis..aina pon keluar dewan ngan kawan2 aina..keluar je dewan..."huh??? ape bas tu wat kat dlm???" hampir menjerit kitorang.. sume xngaku yg bas tu bas dari skolah kitorang..mase nak bertolak balik, ade masalah yg melanda kitorang..BAS XBOLEH KELUAR!!!sbb ade kereta yg menghalang.. xke mcm....tu la yg ngade2 nak masuk perkarangan skolah tu nape????pemandu bas tu pon..TON..TON!! terkejut aina ngan kwan2..bru nak menjamah makan tengahari...haisshh..boleh pulak hon2 kat situ..da la rmai orang..wat malu je..tebalkan muka jela..sume orang pandang smbil senyum kambing..sabo jela...mase nak naik jmbatan banting...1kejadian yg menarik..BAS BERGERAK NGAN KELAJUAN YG MINIMUM!! antara kata2 kawan aina mse kejidian ni berlaku
1."wei, aku kene pegi dpn, klu x, bas ni xleh bergerak" kata syazwan
2."wei korang, doa byk2"kata azri..
boleh pulak diorang wat lwak mse tu.. tu la perangai kwan2 aina, makin sukar suasana, makin kronik otak diorang...

woohoo..panjang nye cerita!!terima kasih kpd mereka yg baca smpai habis...ape2pon..aina xkan lupakan pengalaman ini..bukan senang nak dpt pengalaman camni..korang pernah????
ermm..dah la tu..smpai sini jelah wat kali ni..

Saturday, July 23, 2011

tlong ajar boleh???

assalamualaikum..
kwan2...aina ade masalah ni...masalah yg amat memalukan bg blogger aina rase..aina xthu camne nak comment kat post...aina da komen ...pstu aina tekan la button "post comment" ..pstu die suro aina sign in..da sign in..die suro post comment lagi....
camtu la.. smpai berulang-ulang kali aina buat..tp tetap xleh comment???
ade sesape yg boleh ajarkan aina???

Friday, July 15, 2011

lelakikacak bersama jenazah

assalamualaikum pembaca sekalian..da lama jugakkan aina x blogging..busy la...al-maklum la,,PMR makin dekat..hari ni aina nak kongsi 1 ilmu yg berguna utk korang..baca sampai habis ok???


Hadis yang Menarik Rasulullah S.A.W

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana


'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'




Saat Anda membwa Al-Quran, syaitan biasabiasa saja...tengok je..
Saat Anda membukanya, syaitan mulai curiga.
Saat Anda membacanya, ia resah dan gelisah.
Saat Anda memahaminya, ia kejang kejangan.
Saat Anda mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan sehari-hari.ia stroke...Teruskn membaca & mengamalknnya agar syaitan terus stroke .
Saat Anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. Syaitan kata "jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung"
namun kita semestinya menyedari perjuangan Islam adalah tanggungjawab kita.

Saturday, June 25, 2011

keje last minute...

assalamualaikum
slamat tengah hari....

pstt..aina nak bgthu 1rahsia psal aina ni..mari dekat..mari dekat...ehem..ehem..korang nak thu x, aina ni plaja yg suka menangguhkan kerja dan wat keje last minute...(betapa rajin malas aku)

beberapa minggu kebelakangan ni...aina hari2 menghadap laptop...nak siap folio...spatutnya deadline nye jumaat lps..tp disebabkan kesihatan tidak mengizinkan utk aina dtg skolah (demam).."terpaksa" la hantar hari isnin ni....nasib baik folio tu da siap....tinggal print je...hahaha..akhirnya...selesai juga tugasan ku....
p/s:yow! jgn wat keje last minute...sbb ia akn memenatkan badan je...

Wednesday, June 1, 2011

ya Allah, jaga lah hartaku....

assalamualaikum kpd para pembaca..
selamat tengahari...
hari  ni aina nak kongsi cerita sedih aina...hal ni berlaku ari selasa yg lepas.....ceritanya camni...

petang tadi, aina pergi library ngan classmates..nak bincang pasal kerja kursus..pstu kwan aina nak pinjam pendrive aina...die nak guna jap..aina pon bg la...lepas die guna tu..die pulangkan balik kat aina...tetiba2 ada 1panggilan masuk.....pstu aina pon jawab...tetiba kawan aina yg call aina tu kate die nak call balik...so, aina pon keluar dr library...lepak2 kat luar jap, pstu masuk balik, mse aina masuk..ade sorang kawan aina ni, die kehilang kad nombor locker...dan..keadaan menjadi kecoh sekejap...tetiba aina teringat "eh, mane pendrive aku huh????"aina pon taye kawan baik aina yg die ade nmpk xpendrive tu..die kate die tak nmpk...pstu die kate"kat dlm beg kau kot.." dlm hati aina berkata "xkan dlm beg aku kot..seingat aku..td aku masuk kan duit je...xmasukkan pendrive..." hanya Allah yg tahu camne perasaan aina mse tu..aina dah xdpt berfikir dgn jelas dah..yg ade kat fikiran aina HANYAlah pendrive..pendrive..pendrive..mse kitorang nak keluar dr library..kitorang ckp kat "org library" tu yg aina kehilangan pendrive, pstu die kate, die akn simpankan klu ade..dan...kitorang pon keluar dr library dan menuju ke kedai utk photostat bahan rujukan yg kitorang dpt kat library..dlm perjalanan tu..kawan baik aina ckp "wei, cube kau tengok nadiah..lawak dowh die naik basikal..tangkap gmba die wei.."aina ckp "ermm..jap" sambil cari kemera dlm beg..TIBA-TIBA
aina        :wei, mane kamera aku??!!!
nasyroha :huh??? kamera kau pulak hilang???cuba kau cari betul2...
aina         : dah cari dah...xde..td kau letak kat mane???
nasyroha  :aku letak kat meja..kat atas buku kau..biar kau senang ambil..xkan kau xperasan kot???"
aina         :xpon...camne ni????
nasyroha  :nnti kita cari...

di perpustakaan
aina                  :erm..kakak..ade nmpk kamera kat sini x???
kakak unknown:tak..
aina                  :owh..=)

tetiba...
org library:sape yg hilang barang td???sini kejap..
aina         :ye???
org library:barang ape je yg hilang???
aina         : erm..pendrive dgn kamera???
org library:hilang kat mne???
aina         :pendrive hilang kat sudut santai..kamera hilang kat meja tu...
org library:kenapa awk letak kamera tu kat ats meja???awak tahu x berapa org yg lalu-lalang kat sini???
aina         :....................
org library:kenapa awk letak kat situ???
aina         :kwn saye yg letak kat atas meja tu...mse tu saya tengah cari pendrive...
org library:mane kwn awk yg letak tu???panggil..
aina         :psstt..nasy...sini..
nasyroha :ye???
org library:kenapa awk letak kamera tu kat ats meja???awak tahu x berapa org yg lalu-lalang kat sini???
nasyroha :saya letak kamera tu kat situ sbb mse tu ade kawan2 saya...lagipon mse tu saya nak pegi cari
               pendrive
org library:saya dah banyak kali jumpa kes mcam ni...haiihh..lain kali jgn letak barang kat tmpt yg ramai org..
                nasib baik saya nmpak dan saya simpan...(smbil bg kamera aina)
aina&
nasyroha :terima kasih..

lega sikit rasa risau aina..yela..pendrive entah ke mana..tetiba kamera pulak ilang..aina nak ingat kan kawan2 sekalian..berwaspada la setiap ketika..jgn cuai cam aina...tp aina harap pendrive tu jumpa balik...hurmm..ya Allah..jaga lah harta aku..amin...
p/s:yg baik jadikan tauladan..yg buruk jdikan sempadan..

Saturday, May 28, 2011

kesibukan melanda diriku (part2)

assalamualaikum
kpd para blogger..
dlm post yg lepas..aina dah ceritakan 2perkara yg menyebabkan aina sibuk bulan ni..sekarang ni aina nak tulis sambungannye pulak..

13/14.5.2011:Latihan Dikir Barat: lepas aina balik dari kem...kwn2 aina yg xpegi kem tu bgithu aina&the gang,yg setiap tingkatan kena wat persembahan mase hari guru nnti...diorang suruh pilih nak..dikir barat..pantoman(camni ke ejaannye???) atau coral speaking...dan kitorang dgn excited nye..jwab "WEI..PILIH DIKIR BARAT!!" (al-maklum la..baru belajar berdikir...)dan diorang pon setuju...Oleh kerana itu..(ceh~)latihan dikir barat telah diadakan pada yg di atas..hohoho..sgt seronok berdikir smpai tangan kitorang sakit sbb byk sgt tepuk tangan..lepas rehearsal , kitoraang pon merepek sekejap utk menghilangkan rasa penat di tangan..haha..maka dengan itu..wujud la video ni yg diberi nama "huna nafrah" atau dlm bhase melayu nya "kami gembira"
video
16.5.2011:Sambutan Hari Guru:selamat hari guru..selamat hari guru....(happy birthday style)
hari yg ditunggu sudah tiba,.berdebar-debar rsenye nak buat persembahan dpn guru..alhamdulillah..kitorang berjaya buat persembahan..tp kesian dengan plaja2 yg kat dlm dewan..diorang xdengar suara kitorang..
erm..sambutan hari guru tahun ni sgt meriah..tahniah kpd sesiapa sahaja yg menjayakan hari tu...dewan serindit yg biase menjadi luar biase ngan hiasan2 yg berkelip-kelip..2 thumbs up!!
18-27.5.2011:Peperiksaan Pertengahan tahun(PPT):exam lagi..hurmm..ape boleh buat...plaja f3 cam aina ni mmg kene biasekan diri dgn exam...mse exam..aina&kwan2 diuji dengan ketiadaan elektrik..exam la kitorang dlm keadaan yg panas..sabo jelah...aina harap2..aina target dpt 7A je...(kenapa la kau target rendah sgt????)xpe la..sikit2 dulu..xnak target tinggi..klu xtercapai nnti..takot kecewa teramat sgt....

SEKIAN~